2012. február 19., vasárnap

TÚRÓFÁNK MARCIPÁNOS SZILVAKRÉMMEL


Még októberben jelent meg a Kifőztük 2011/10. számában, tehát szeptemberben készült... A szilvakrém mirelit szilvából is elkészíthető, vagy szilvalekvárból is továbbgondolható. Egyszerűen összeállítható, gyorsan elkészül, ideális hétvégi desszert. És most a jövő héten a Kétker-Étkemtől még meg is rendelhető, mert a jövő héten a Kétker-Étkem a Kifőztük és a Szépségtár receptjeiből is főz... Ez a túrófánk szerdán lesz napirenden, ha van kedvetek, próbáljátok ki, rendeljétek vagy süssétek meg. A Kifőztük 2011/10. száma, illetve az összes eddig megjelent szám megtalálható a www.kifoztuk.hu oldalon. 


TÚRÓFÁNK MARCIPÁNOS SZILVAKRÉMMEL

Hozzávalók 4 személyre

a fánkhoz:
  • 25 dkg túró
  • 25 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 3 tojás
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 kis doboz tejföl vagy joghurt (175 g)
  • csipet só
  • 1 citrom reszelt héja

a sütéshez:
  • olaj

a szilvakrémhez:
  • 40 dkg szilva
  • 10 dkg barna cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 5 dkg marcipán
  • 1 evőkanál vaníliakivonat 


Megmossuk, kimagozzuk a szilvát, megszórjuk a cukorral, a fahéjjal, meglocsoljuk a vaníliakivonattal, ráreszeljük a marcipánt, félretesszük.

A felsorolás sorrendjében összekeverjük a fánk hozzávalóit, 15 percig pihentetjük. (Nokedli tésztájánál sűrűbb állagú tésztát kell kapnunk.)

Amíg a fánk pihen, elkészítjük a szilvaszószt. Botmixerrel pürésítjük a cukortól levet engedett gyümölcsöt, majd folyamatos kevergetés mellett kb. öt percig forraljuk. (Vigyázzunk, mert pöföghet!)

A fánk pihentetése után mélyebb lábasban olajat melegítünk. Amikor már forró, két evőkanállal tetszés szerinti méretű „tésztalabdákat” adagolunk bele. Egyszerre csak annyit, hogy legyen elég helyük megfordulni. A kisebbek maguktól átbillennek, a nagyobbakat átfordítjuk.

Amikorra aranybarnára változik a színük, akkorra sülnek meg. Papírtörlőre szedjük őket, hogy lecsöpögjön róluk a felesleges olaj, majd a szilvaszósszal meglocsolva tálaljuk.

Ha szezonja van a szilvának, akkor ezt a szilvaszószt akár be is főzhetjük, tartósíthatjuk is. Ez esetben csírátlanított üvegekbe szedjük, amelyeket lezárunk, fejreállítunk. Öt perc után  törölközőkbe csomagoljuk őket, és lassan hagyjuk kihűlni, azaz dunsztoljuk a szószt.





Ez a recept már fent van a blogon, csak ott még telefonnal készült képpel... és szósz nélkül. ITT


1 megjegyzés:

Gesztenye receptjei írta...

Nagyon jól néz ki:-))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...