2011. november 21., hétfő

Házi ételízesítő


A házi ételízesítővel kiválthatjuk a készen kapható, adalékanyagokkal „dúsított” leveskockát és a szárított ízesítőket. Az összetevők mennyiségét a saját ízlésünknek megfelelően alakíthatjuk. A bolti változatnál akkor is jobb és egészségesebb eredményt kapunk, ha csak egy-kétféle zöldségből készítjük. 
A tartósítást megoldja a sózás, illetve a szárítás, nekünk csak annyi dolgunk van, hogy a végeredményt tisztára mosott, jól lezárt üvegekben tároljuk, majd használjuk. A sózott változatot felbontás után érdemes a hűtőben tartani. Idővel a zöldségek elveszítik friss, harsogó színüket, de nem romlanak meg. Ajándékba is készíthetjük; csinos üvegbe mérve remek meglepetés akár kezdő háziasszonyok számára is. 

Ez a recept a Kifőztük 2011/10. számában jelent meg. Az újság letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról. 



Házi ételízesítő

Hozzávalók
  • 6 fehérrépa
  •  4 sárgarépa
  • 1 karalábé
  • 1 zeller
  • 1 paradicsom
  • 1 kápia- vagy paradicsompaprika
  • 1 nagy csokor petrezselyemzöld
  • 1 nagy csokor zellerzöld
  • 4 vöröshagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • só (mennyisége a meghámozott zöldségek súlyának 10%-a)


Alaposan megtisztítjuk, kis darabokra vágjuk és teljesen leszárítjuk a zöldségeket. Húsdarálóval vagy késes aprítóval minél apróbbra daraboljuk, daráljuk őket. A sárgarépával kezdjük, mert arra külön lesz szükségünk. Megmelegítjük az olajat, és átpároljuk benne a sárgarépát, hogy kiadja a színét, majd a többi hozzávalóhoz keverjük.

A sós változathoz kimérjük a zöldségek súlyához arányított sómennyiséget, és azt is a masszába forgatjuk. Az így tartósított házi ételízesítőt a zöldségekből kioldódott lével együtt tisztára mosott üvegekbe töltjük.

A szárításhoz vagy aszalógépre, vagy napfényre, esetleg a sütő melegére van szükségünk. Ebben az esetben nem sózzuk a zöldséget. A napon szárításhoz vékony rétegben lapos, széles fémtálra vagy -tepsire terítjük a masszát, és napos helyre tesszük. Időnként átkeverjük, amíg teljesen ki nem szárad. Az aszalógépben történő aszaláskor sütőpapírt terítünk a gép tálcáira, eloszlatjuk rajtuk a masszát, így szárítjuk ki a zöldségeket. A harmadik módszer esetén csak villanysütővel dolgozhatunk, mert a gázsütő legalacsonyabb hőfoka is túlságosan erős, könnyen megégetheti a zöldségeket. Sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük és 50 fokon kiszárítjuk a masszát.

Akár a sózást, akár a szárítást alkalmaztuk, a felhasználáskor egy-két evőkanál olajban melegítsük meg a masszát, hogy minél jobban kinyerjük belőle úgy a színt, mint az ízanyagot. Az étel ízesítésekor vegyük figyelembe, ha a sós masszát használjuk! Az ételízesítőt a főzés elején adjuk az ételhez.

A szárítással készült vega-mixről egycsipetnél rengeteg információt találni. 



2 megjegyzés:

Éva írta...

Ez nagyon jó lehet, már több helyen láttam házilag elkészítve, de még eddig nem próbáltam ki!

Bianka írta...

De szép

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...