2011. október 14., péntek

Fasírt és hagymás, ecetes krumplisaláta - vasárnapi ebéd


Ahány család, annyi szokás... Nálunk a hétvége mindig a húsleves, rántott hús, fasírt, uborkasaláta, hagymás, ecetes krumplisaláta valamelyikével telt...

Tisztán emlékszem még az illatokra is, amikor vasárnap, miközben én a már a hétfőre készülve, a szobámban, az asztalomnál ültem és vagy leckét írtam, vagy tanultam, közben szólt a minden vasárnap délutánt meghatározó Poptarisznya a rádióból.... és közben anyu sütötte a rántott húst, a fasírtot...  Vannak szagok, illatok, amiket ez ember nem felejt el. Valahogy mindig előjön bennem ez a kép, azok a nyugis vasárnapok, még akkor, ezer évvel ezelőtt...

Tehát, fasírt, fasírozott, esetleg stefánia.

A fasírt nálunk három "körettel" fordulhat elő... 
A hagymás, ecetes krumplisaláta még nem szerepel a blogon, ezért ezt most itt pótolom, majd mivel most vettem észre, hogy a fasírt sincs fent, hát jöjjön annak is a hihetetlenül bonyolult receptje.


Fasírt, fasírozott

Hozzávalók 4 személyre

  • 60 dkg darált sertéscomb
  • 1 zsemle vagy két szelet kenyér
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál majoranna
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 evőkanál mustár
  • bors
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 2 kisebb tojás vagy 1 nagy tojás
a panírozáshoz:
  • zsemlemorzsa
a sütéshez:
  • olaj
A zsemlét vagy a kenyereket vízbe áztatjuk. (Addig ázzon a vízben, amíg az egész zsemle vagy kenyér, át nem nedvesedik.)

A hagymát felkockázzuk, egy-két evőkanál olajban átpirítjuk. Amikor üveges, hozzáadjuk a pirospaprikát és elkeverjük benne. 

A húshoz adjuk a sót, borsot, mustárt, majorannát és hozzákeverjük a pirospaprikás hagymát is. A zsemlét vagy a kenyeret kivesszük a vízből és két tenyerünkbe fogva a vizet kinyomkodjuk belőle. (Nem baj, ha teljesen szétmállik, ez volt a célunk az áztatással.) 
A húsos masszához adjuk a szétnyomkodott zsemlét, majd a tojásokat és kézzel vagy egy villával jól eldolgozzuk, hogy ne maradjon benne sehol nagyobb kenyérdarab, vagy egybeállt húsdarab. Érdemes egyszerre csak az egyik tojást hozzáadni, mert lehet, hogy egy is elég a masszához. Akkor jó az állaga, ha a bevizezett kezünkkel golyókat, pogácsákat tudunk belőle formázni, anélkül, hogy szétesne.

Aki nem fanyalog belekóstolni a nyers húsmasszába, az itt tegye meg, mert a fasírtot utánasózni elég nehéz, csak a tálaláskor, fogyasztáskor lehet, az meg elég bénácska megoldás, amikor mindenki csak sózza, csak sózza a kész ételt...

Aki viszont, úgy, ahogy én is fanyalog belekóstolni a nyers húsba, az csinálja azt, amit én szoktam... Azaz, miután összekevertük, összegyúrtuk a húsos masszát, egy olyan részen, ahol a hús érintkezett a bőrünkkel, nyaljuk meg a kezünket, vagy ha villával kevertük el a húst, nyaljuk meg a villát. Ezen elvileg érezni, hogy a hús mennyire sós, vagy nem sós. Nekem ez a módszer jött be, mert egyáltalán nem vagyok képes beleenni a nyers húsba, így meg "elvileg" nem kell beleennem... (gyakorlatilag igen, de erre nem gondolok....)

Ezt a masszát elkészíthetjük előre is, majd a sütésig hűtőben tárolhatjuk. (Csak a masszát csináljuk meg, ne készítsük elő bepanírozva, mert a hús kiadja a nedvességét és csak eláztatja a rajta lévő panírt.)

Kisütéskor mélyebb lábosban olajat melegítünk. Amikor az olaj forró, a húsból tetszés szerinti mennyiséget veszünk, golyót, vagy lapos pogácsát formázunk belőle, beleforgatjuk a zsemlemorzsába, majd a forró olajban kisütjük. 

(Szerintem a lapos pogácsával jobban járunk, mert nem kell neki annyi olaj sem, illetve, én szeretem, ha a fasírt belefér két szelet kenyér közé, vagy egy kettévágott zsemlébe....)

A stefánia ebből a masszából készül. Annyi változtatással, hogy a masszából valamilyen alakzatot formázunk, de a massza belsejébe főtt tojásokat teszünk. Megszórjuk zsemlemorzsával, majd a 180 fokos sütőben készre sütjük.

A sima fasírtot is süthetjük a sütőben, erre az egyik legjobb megoldás, ha muffintepsi mélyedéseibe adagoljuk a húst, így is húspogácsákat kapunk majd. 

Hagymás, ecetes krumplisaláta

Hozzávalók
  • 1 kg főzni való krumpli
  • 2 fej hagyma (legjobb a lila hagyma hozzá)
  • 2 evőkanál ecet
  • 4 evőkanál (por)cukor
  • bors
  • víz
A krumplit héjában megfőzzük, majd kihűtjük. Meghámozzuk, és szeletekre vágjuk.

A cukrot, ecetet összekeverjük, felöntjük kb. fél liter vízzel. Hozzáadjuk a borsot, a megpucolt, felkarikázott hagymát, majd végül hozzáadjuk a felkarikázott krumplit.

Akár azonnal is tálalható, de akkor igazán jó, ha áll egy-két órát. (Hűtőben tároljuk.)

Ezt a saláta kipróbálandó még úgy is, hogy a vizet húslevesre cseréljük, vagy alaplére. 


3 megjegyzés:

Bianka írta...

Ennél jobbat nem is kívánhat magának az ember

Ani írta...

Nem olyan rossz kaja ez kérem, momentán a jó ecetes krumplisali jöhetne...kissé beettem.))

Éva írta...

Visszatérve a nosztalgiádra, még hozzátartozik a vasárnapi menűhöz azért a pörkölt is és a déli harangszó után a jó ebédhez szól a nóta! Nagyon finom a fasírt és a rántott hús is.A krumplisalátát is nagyon szeretem, azt viszont a szülői házban még nem ismertem később szerettem meg amikor a nyers lecsót is használtam savanyúságnak az is nagyon finom! Erről meg majd az én lányaim fognak idővel nosztalgiázni!:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...