2011. július 24., vasárnap

Mogyorókrém házilag


Ez a recept a Kifőztük 2011/4. számában jelent meg. Az újság letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról, természetesen ingyenesen!

Valószínűleg mindannyian ismerjük és szeretjük azt a bizonyos csokoládés mogyorókrémet. Fogyasztjuk kenyérre kenve, süteménybe adagolva, vagy egyszerűen csak kanállal falatozunk belőle. Ilyen mogyorókrémet házilag is készíthetünk, még túl sok időre sincs szükség hozzá.

Hozzávalók
  •  25 dkg mogyoró
  • 15 dkg porcukor
  • 10 dkg jó minőségű cukrozatlan kakaópor
  •  2 dl cukrozott sűrített tej (nagyjából másfél tubusnyi)
  • 1 evőkanál vaníliakivonat vagy 2 evőkanál vaníliás cukor
  • 2-4 evőkanál mogyoróolaj vagy szőlőmagolaj




Száraz serpenyőben pár perc alatt átpirítjuk a mogyorót. A serpenyőt folyamatosan rázogatjuk, hogy a mogyoró mindenhol egyenletesen piruljon. Amikor megérezzük az illatát, tálcára borítjuk a mogyorót, és megvárjuk, hogy kihűljön.
Hidegen konyharuha közé téve átdörzsöljük, hogy eltávolítsuk a héját. Késes aprítóban öt-hat percig daráljuk, majd apránként hozzáadjuk a többi alapanyagot. Ha elkészült, tiszta üvegbe kanalazzuk, és hűtőben tároljuk.

Az olajat kiválthatjuk vajjal vagy tisztított vajjal (ghível), amelynek elkészítése a Kifőztük 12. számában olvasható.

4 megjegyzés:

trollanyu írta...

Nagyon jó ötlet, még nem próbáltam házilag késziteni, pedig a gyerekek szeretik főleg iskolaidőben, ha éhesek csak megkenik a kenyeret. A képről először azt hittem szilvalekvár:)

Okki írta...

Nagy barátságban vagyok én a mogyorókrémmel, nagyon szeretem!
Házilag még soha nem készítettem, de most már eljött ennek is ideje :)

Hajni írta...

Ez is annyira hizlal mint a bolti?:(

szepyke írta...

Trollanyu, próbáld ki, nagyon finom!:)

Okki, ez adalékanyag-mentes.. ez is mellette szól..:)

Notte, mogyoróból van... az nem lájt...:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...