2011. május 11., szerda

A MEDVEHAGYMA TARTÓSÍTÁSA



A medvehagyma frissen a legfinomabb, gyógyhatását is leginkább úgy fejti ki. Mégis arra buzdítok mindenkit, hogy ha teheti, mindenképpen tartósítson ebből a csodás növényből, hogy egész évben használhassa. A medvehagyma íze a fokhagymáéra emlékeztet, mégsem hagy maga után olyan erős illatot. Ha nem vásároljuk, hanem a természetes élőhelyén szedjük, vigyázzunk, hogy ne keverjük össze se a gyöngyvirág, se az őszi kikerics leveleivel.
Ez utóbbi két növény emberi fogyasztásra alkalmatlan, mérgező! A véralvadásgátló szereket szedőknek és a műtéti beavatkozás előtt állóknak kerülniük kell a medvehagyma fogyasztását, mert a növény hatóanyagai gátolják a vérlemezkék összecsapódását. A nem szteroid véralvadásgátlót, gyulladáscsökkentőt szedő betegek számára csak orvosi felügyelettel engedhető meg a rendszeres fogyasztása. A medvehagyma levele és virága is ehető. Használjuk ki a szezonját, illetve tartósítsuk bátran! A fagyasztás mellett számos módon tartósíthatjuk, íme, ehhez néhány példa. (A készítéskor mosott, leszárított levelekkel dolgozzunk.)

Ez az írás a Kifőztük 2011/5. számában jelent meg. Az újság letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról!



Hozzávalók

a medvehagymás vajhoz:
  • 30 dkg vaj
  • 10 dkg medvehagymalevél

a medvehagymás olajhoz:
  • 5 dl szőlőmagolaj
  • 15-20 dkg medvehagymalevél

a medvehagymás fehérborecethez:
  • 1 üveg fehérborecet
  • 15 dkg medvehagymalevél

MEDVEHAGYMÁS VAJ

Földaraboljuk a medvehagymaleveleket, majd késes aprítóval vagy botmixerrel krémesre
daráljuk a puha vajjal. 
Ezt a vajat azért nem fűszerezzük tovább, mert jól fagyasztható is, sokáig eláll.  Jégkockatartóban megfagyasztjuk, majd nejlonzacskóban vagy kisebb dobozban tároljuk a mélyhűtőben. Kiválóan alkalmas pogácsák, tészták, húsok ízesítésére. A fagyasztott vaj nem romlik meg a lejárati idő után.


MEDVEHAGYMÁS OLAJ

Nagyobb darabokra vágjuk a medvehagymát, majd késes aprítóval vagy botmixerrel összeturmixoljuk az olajjal. Egy-két napig lezárt üvegben a hűtőben tároljuk, majd leszűrjük.
Ha sűrű szűrőt használunk, akkor a medvehagyma apró rostjaitól sötétzöldre színeződött olajat kapunk. Szűrőbe tett kéztörlő papíron keresztül lecsöpögtetve víztiszta, átlátszó, halványzöld olaj lesz a végeredmény. Mindkettő tökéletesen használható salátákhoz, főtt ételekhez, és szépen díszíthetünk is velük.
A szűrés után visszamaradt aprított medvehagymát adagoljuk tiszta üvegekbe, öntsünk rá annyi olajat, hogy legalább egy centivel ellepje a pépet, és felhasználásig tartsuk hűtőben. Ugyanezt a pépet kevés sóval összekeverve jégkockatartóban megfagyasztva is eltehetjük, ahogy a vajas tárolásnál is eljártunk


MEDVEHAGYMÁS FEHÉRBORECET

Nagyobb darabokra vágjuk a medvehagymát, majd késes aprítóval vagy botmixerrel összedaráljuk az ecettel. Az ecetet a levelekkel együtt és szűrve is tárolhatjuk.





5 megjegyzés:

horimarika írta...

Ez nagyon hasznos írás! Remélem, jövőre már a saját kertemben szedett medvehagymát fogyaszthatjuk. De most fogok még szedni vajnak. Szuper ötlet!

Kati írta...

Már látványra is gyönyörű, sajnos nem tudom hol szedhetnék medvehagymát.

Eszter írta...

Persze, hogy én is tartósítottam! ;-) Szárítottam is. Remélem finom lesz majd úgy is.

Garffyka írta...

Vajat én is készítettem, de olajra és ecetre nem gondoltam, pedig nagyon jó ötlet. Köszi!
Sokat tettem el lefagyasztva is.

szepyke írta...

Köszönöm!:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...