2009. december 29., kedd

Szilveszteri menü - Bőrös malacsült, pezsgőben párolt káposztával



Taaadaaam, kérem! Ez itt a szokásos szilveszteri, illetve január 1-i menünk. Szokásos, mert kb 5-6 éve ezt csinálom. Egy kivétel volt eddig, amikor Nigella colában főtt sonkáját csináltam meg, de vissza is tértem ehhez. Nem volt baj a Nigella félével, de ehhez képest macerás, és nem akkora hűha, úgyhogy maradtam ennél. Most is ez lesz, a bőrös disznóhús már három hete a mélyhűtőben várja a sorsát...

Akkor jöjjön a recept:

Bőrös malacsült (jelen esetben disznó, mert nem eszem újszülötteket...) pezsgőben párolt káposztával

Hozzávalók 4 személyre:
  • 1 kg bőrös disznócomb
  • 5 dkg zsír
  • 10 dkg szalonna
  • 2 dl sör
  • majoranna

A letisztított bőrt, amennyiben a zsírréteg vastagabb, mint szeretnénk, bevagdossuk, hogy sülés közben a zsír kiolvadhasson. A combot a húsos oldala felől sózzuk, fűszerezzük, a bőrét egy kis hideg zsírral bekenjük. Tepsibe fektetve, közepes hőmérsékletű sütőben kb. 1, 5 óráig sütjük. Sütés közben időről időre sörbe mártott szalonnával megkenegetjük, hogy szép pirosra és ropogósra süljön.

A szalonnát vágjuk be a zsír felőli oldalán, hogy a kenegetésnél könnyebb dolgunk legyen!


Javaslom hozzá a húshőmérőt! Ha csontos darabot veszünk, mindenképpen, mert nehezebben sül át! Ha a késünk nem viszi a bőrt, tapétavágóval a legegyszerűbb próbálkozni, az biztos vinni fogja. Vagy eleve kérjük meg a hentest, hogy kockázza be a tetejét, mert úgy a legszebb, ha megsül, és a kockák ropogósra sülnek rajta!



Pezsgős káposzta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg káposzta (fele fehér, fele lila)
  • 5 dkg cukor
  • olaj
  • 5 dkg vöröshagyma
  • őrölt köménymag
  • őrölt bors
  • 2 dl pezsgő
  • ecet

A káposztákat vékonyra vágjuk, vagy gyaluljuk. (vagy eleve gyalult káposztát vegyünk!) A cukrot kevés olajban kevergetve karamellizáljuk. Az apróra vágott hagymát hozzáadjuk, és kissé megpirítjuk. A káposztát (először a fehéret, kis idő múlva a lilát) belekeverjük, sózzuk, őrölt köménnyel ízesítjük. A pezsgővel megöntözve puhára pároljuk, végül az ecettel egy kissé pikánsra igazítjuk.



Szilveszteri lencsesaláta


Hozzávalók:

  • 1/2 kg lencse
  • 1 konzerv kukorica
  • 3 szál sárgarépa
  • 2 fej hagyma
  • 2 főtt tojás
  • olaj
  • egy citrom leve
  • bors
  • babérlevél

Elkészítés: A lencsét sózott, babérlevéllel ízesített vízben puhára főzzük, leszűrjük, és elkeverjük a citromlével és az olajjal. Kissé megborsozzuk, és így hagyjuk kihűlni. A sárgarépát és a hagymát karikára vágjuk, kevés olajon megpároljuk. Amikor kihűlt, a kukoricával együtt a lencséhez
keverjük. Szükség szerint sózzuk, borsozzuk. Tálalás előtt tojáskarikákkal, petrezselyemzölddel díszítjük



Forró lencsesaláta és fóliás burgonya


Hozzávalók:

  • 15 dkg lencse
  • 2 fej vöröshagyma
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 40 dkg burgonya
  • 2 db babérlevél
  • 10 dkg húsos szalonna
  • 5 dkg póré
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 evőkanál méz
  • 1-2 evőkanál fűszeres ecet
  • 1/2 csokor snidling
  • 1 dl tejföl


A burgonyát alaposan megmossuk, majd alufóliába csomagoljuk. Sütőben, 20- 25 percig sütjük, úgy, hogy egyszerre készüljön el a hússal, azaz a sütőben sülő disznósülttel. A lencsét leöblítjük, és annyi vízben, hogy bőven ellepje, feltesszük főni. Sózzuk, beletesszük a babérlevelet és a másik fej tisztított hagymát, és kb. 20-25 perc alatt puhára főzzük. Közben csíkokra vágjuk a szalonnát, és a pórét. Megpirítjuk a szalonnát, majd rátesszük a pórét, megfuttatjuk. Ha megpuhult a lencse, kidobjuk a hagymát, leöntjük a levét, és összeforgatjuk a szalonnás póréval. Belekeverjük a mustárt, a mézet, az ecetet, valamint az elkészült sült szaftját is. Tálalásnál a lencsét melegen tesszük a hús mellé. A snidlinget leöblítjük, elkeverjük a tejföllel. A burgonyát kibontjuk, bevágjuk, kissé szétnyitjuk, és a snidlinges tejföllel leöntjük.





Egy pár kép a régebbi darabokról:

A bőre ropogós, a hús, megtűzdelve a fokhagymával nem száraz, hanem porhanyós, az illata is betölti az egész házat!

Egyszerű, nagyszerű menü, bátran ajánlom.

A sülthüz egybesült krumplit és krumplipürét tálalok.

24 megjegyzés:

Moha írta...

Gyönyörűűűűű! A lencse nálunk mindig levesként végzi, de kipróbálom a meleg salátádat belőle.
A közepes hőfok a husinál mit jelent? 180?

Moha írta...

Még kérdés: nem kell az elején lefedni a tepsit a húsnál? Végig szabadon sül?

Zsuzsi írta...

Ide azzal a malackával, nyitva az ablak:-))))))

egycsipet írta...

Én is hasonlót szoktam, általában csülökből. Köret: hagymás tört burgonya és párolt káposzta. ;))
A lencsét mi elsején esszük, aztán egész évre elfelejtem, de a saláta jó ötlet, ki fogom próbálni.

lekvároskukta írta...

Nagyon szépek Szepy ;-)
A lencsét mi főzeléknek esszük, a lilakáposztát pedig almával párolom.

szepyke írta...

Moha, igen, olyan 180 fok, de a sütési idő függ a hús súlyától, hogy van e benne csont, stb. Ha van hústűd, használd, mert én a tavalyi darabnál megjártam... Volt benne csont, és négy órát sült...

Nem kell lefedni, legalábbis én nem szoktam. Végig kenegetni kell a sörös szalonnával!:)

Zsuzsi, küüüüüüüüüüldöm!!!:)))

Egycsipet, a hagymás tört krumpli is nagyon jól passzol hozzá!:)

Lekvároskukta, köszönöm!:))) És az almás lilakáposzta is híres a finomságáról!:)

ancsika1 írta...

én bizony eszem újszülöttet :))) már meg is vettem!
Lencsét mi is újév napján eszünk, minden évben. Azért vagyok ilyen gazdag és szép! :)))

Kiskukta írta...

A bőrös disznóság nagyon jól néz ki!
A karácsonyi kérdésedre ma tudtam válaszolni.

andrea írta...

hűűűű, jöhetek? (milyen aranyos lett a fejléced!)

Csibe írta...

Szűrnyakat a malacra és már jöhet is. Nagyon guszta!

szepyke írta...

Ancsika, nálunk csak én szeretem a lencsét... valamit rosszul csinálok, mert a gazdagság még nem jött el...
Szépnek, már anyakönyvezéskor szépnek vettek...:))))

Kiskukta, köszönöm, megyek mindjárt, csak éppen fejlécet "gyártok" több, vagyis kevesebb sikerrel...

Andrea, a mostani milyen, mert közben kicseréltem?

Csibe, szárnyakért szólok Halász Judit néninek!:))) De akkor hozzák Bóbitát is:)))

Andi írta...

Lassan már kajára se tudok gondolni, de ez a malac meseszép!A káposztát is imádom!

Lori írta...

Éppen beszereztem a bőrös malacot....:o) Szuper!

szepyke írta...

Eszembe jutott még valami!
A szalonnát be szoktam "kockázni", azaz a zsír felöli részén bevagdalom, mint a kakastaréjhoz kell, mert akkor könnyebb vele a sörrel kenegetni a sültet!

szepyke írta...

Andi, ehhez még bőven van idő, ez január 1-i kaja!:))

Lori, majd mesélj!
Bekockázod majd a bőrét?

Csibe írta...

:) bevállaljuk Bóbitát is, akár a fuvolázó békahadakkal együtt...

trinity írta...

Már a szilveszteri menüd is kész?? Jól előre dolgoztál:))

trinity írta...

Ja, és igen, egy szeletke jöhetne egy kis káposztával:)))

Juhász Andrea írta...

Istenien néz ki! :D Én is lencsesalátát fogok csinálni, csak még nem találtam ki, hogy milyen legyen, de majd postolom. :)
Ezúton kívánok neked Sikerekben, Boldogságban gazdag Új évet! ;)

szepyke írta...

Csibe!:))))

Trininty, ezek tavalyi, meg azelőtti, meg azelőtti képek... Ma már nem így fényképezném őket:)))))


Juhász Andrea, ezek nagyon finom saláták, ha van kedved, próbáld ki! És neked, nektek is boldog új évet, jövőre ugyanitt:)

andrea írta...

:)ez a fejléc is naggggyon aranyos, de nem ér elterelni a figyelmemet, szóval, malacsültre jöhetek?

szepyke írta...

Andrea, január 1-én természetesen!:)))

Benzsi írta...

Ez a malac nagyon jól néz ki! Élve azért jobban díjaznám!:))

szepyke írta...

Benzsi, élve nem lehet megenni!:))))))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...