2009. november 19., csütörtök

Fohagymás-rozmaringos sült cékla



Cékla! A Wikipédia ezt írja róla:

A cékla gyógyászati hatása onnan jön, hogy tele van antioxidánsokkal ami a sejteket külső szabad gyökök támadásától védi. Gátolja a ráksejtek szaporodását, vérképző a sav-bázis egyensúlyt, a máj anyagcsere-folyamatait szabályozza, valamint a tumorsejtek szaporodását gátló hatása van.

Tehát, a cékla jó, ráadásul még finom is! Sokáig csak és kimondottan savanyúságnak tudtam elképzelni, de ez a beidegződés most megdőlt!

Elképesztően finom, és a gyönyörű színe!

Ezen étel egy sült cékla, melyhez friss rozmaringot, fokhagymát és olajat, sót és frissen őrölt borsot használtam. Na, meg természetesen a sütőt...

Hozzávalók:
  • 1 db cékla
  • bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1-2 ág friss rozmaring (gondolom a szárított verzióból is jó lesz, csak most csúnyán felvágok a hétvégén vásárolt friss rozmaringommal...)
  • olaj
A céklát krumplihámozóval megpucolom, megmosom, és cikkekre, vagy bármilyen hasonló nagyságú darabra vagdalom. Egy arra alkalmas edénybe 2-3 evőkanálnyi olajat öntök, abba kevés sót teszek, majd két gerezd fokhagymát aprítok. Mehet ez is bele, mint ahogy a friss rozmaringom megmosott, felaprított levélkéi. Ebbe az olajos, fűszeres pácba dobom a céklát, jól összekeverem, hogy mindenhova jusson mindenből, majd az edényt lefedem, és a forró, 250 fok körüli sütőbe teszem. Kb 35-40 perc alatt sül meg. Időnként nézzünk rá, nehogy megégjen!

Készen vagyunk!
És, hogy mihez is jó ez? Vaslapon sült sajthoz, egy szép szelet hírtelen kisütött húshoz. Tulajdonképpen, amihez akarjuk, ahhoz.

Ha csak magában esszük, reszeljünk a tetejére egy kis füstölt sajtot, szórjuk meg frissen őrölt borssal, és már ehetjük is!

Pazar és gyönyörű is egyben.



Bekerülési költsége:

Kb 150 ,- Ft mindennel együtt! Az elkészítési ideje valójában csak a pucolás és a darabolás, a többit a sütőben tölti!

10 megjegyzés:

starfi írta...

nagyon jól hangzik!:) már nagyon régóta készülök sült céklát csinálni, csak még nem találtam hozzá megfelelően kisméretű egyedeket, hogy egészben süthessem őket.

szepyke írta...

Miért akarod egyben sütni?
Bár, ahogy keresgéltem, van olyan, aki nem is pucolja meg, csak jól megmossa...

Hát, én megpucoltam. Mondjuk, gyönyörű rózsaszín lett a tenyerem, de vízzel lejön, nem fog örökre...:)
És sajttal nagyon jóóóóóó!

L.Krisztina írta...

Jelentem megcsináltam !!!!!!!!!!
És hét valami csodás!
Hétvégén jön a sógornőm ő vegetáriánus így neki ezt adom sült sajttal::)))
Meg Duendénél is találtam valamit, így meglepem ezekkel a különlegességekkel::))))))))

szepyke írta...

Ugye, hogy milyen jó a sajttal!
Tegyél még egy kis diót rá, vagy mandulát, és el lesz ámulva tőled!:)))

Mondjuk, szerintem így is, simán. Akinek világítós bambi van a kertjében...:)))

Moha írta...

Ez nagyon finom, én egyben sütöm, utána hámozom (vékony gumikesztyűben:)) és megy rá napraforgómag és sok petrezselyemzöld is.Nyami...

L.Krisztina írta...

Oké! Köszi!
Tavaly mikor először havazott, akkor sikerült így lefotózni.Remélem idén is tudunk ilyen havas képeket készíteni még decemberben, és nem márciusban:))

trinity írta...

Na, ezt nem is hittem, hogy szereted!!
Ezzel a fűszerezéssel különösen csábító!! Most én kérnék-sajttal, ha lehet:))

szepyke írta...

Hu, Moha, a napraforgó milyen jó lehet hozzá!:)

Krisztina, lassan azt sem hiszem, hogy lesz idén tél... ez az idő, hát, kész vagyok...

Trinity, szórjak rá neked szotyit? Moha ajánlotta!Nah?

Monika írta...

Végre elkészült!!!!! Ma ettük ebédre rántott sajttal.:)
Most olvasom,hogy megszórhatjuk dióval és napraforgóval.Na,majd legközelebb!
Amit másképpen fogok csinálni,mert siettem,hogy egy kicsit előbb rakom ebbe a fűszeres pácba a céklát,akkor jobban átjárja az ízvilág,nem?
Fincsi lett!
És kell vennem egy jénai tálat fedővel,mert most cseréptálban sütöttem, amit szeretek,de a céklának jobb lesz a jénai.
KÖSZÖNÖM!!!!!!!!!!!!!!!
A kertemből vágtam hozzá rozmaringot, ez volt az egyik legjobb része.:)

szepyke írta...

Mammka, ha tovább pácolódik, biztosan sokkal finomabb. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...