2009. május 20., szerda

Rizotto lett volna, ha nem lett volna Született feleségek közben...

Rizottónak indult, aztán késő lett, és kezdődött a Született feleségek... Így inkább azt mondanám rá: Szaftos rizs gombával és spárgával. Mert a rizottó titka a folyamatosan, lassan, a rizs fövési tempójában adagolt főzőlé. És ezzel a már említett film miatt kisebb gond volt. Jó kezdés után kicsit megfeledkeztem róla, így elfőtte a "levét" és egy rizses étel lett. Az ízével nincs gond, sőt magával az étellel sem, mert finom és ízletes, csak nem merném rizottónak hívni...
Hozzávalók:
  • 50 dkg rizs (kerekszemű rizs kellett volna, ha lett volna itthon...)
  • 1 fej vöröshagyma
  • gomba, amely jelen esetben kb 20 dkg, de lehet ennél több is!
  • 1 köteg zöldspárga
  • l liter húsleves alaplé (khm... akár kockából is, ha nincs otthon...)
  • 1-2 deci fehérbor
  • bors
  • két evőkanálnyi vaj (nem Ráma!) + 1 tálalás előtt
  • petrezselyem a tálaláshoz, de ez el is hagyható!
  • tálaláskor sajtot reszelek (reszelnék) rá, persze, ha nem a 90 naposban vagyunk éppen...

A rizst megmosom, közben egy serpenyőben felolvasztom a vajat, megy rá a felaprított hagyma, megdinsztelem, mehet a gomba és a feldarabolt spárga. A rizs felszívja a vajat, kezdhetem adagolni az alaplét. Merőkanállal adagolom. Egy kanál a rizsre, elkeverem, megvárom míg felszívja, elfövi, és jöhet a következő kanállal. Ezt addig folytatom, míg elfogy az alaplé, az utolsónál adom hozzá a fehérbort. Jöhet bele a bors, jöhet a só, de ezzel vigyázzunk, mert az alaplé eleve sós! Összefőzöm, illetve fedő alatt párolom puhára, de nagyon figyelek rá, hogy ne fője el minden levét, hanem szaftos maradjon. Tehát ne üljünk le a tévé elé, az nem tesz jót neki! Az utolsó pillanatban még belekeverek egy kanálnyi vajat. Elvileg kész! Én a 90 napos szerint nem tehetek rá sajtot, pedig úgy lett volna az igazi. Tehát tálaláskor sajtot reszelek rá és megszórom egy kis aprított petrezselyemmel.


Spárga: akár fehér, akár zöldspárgát használhatok hozzá. Hogy ne kerüljön bele a spárga fás része, egyszerűen fogjuk meg a spárgát, és hajlítsuk meg. Ahol eltörik, odáig fás a szára, így azt a részt, ami a tetejénél maradt, használjuk el ehhez az ételhez, a másik részből csináljunk spárgakrémlevest, azt úgyis le kell turmixolnunk.


4 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Dettó így jártam én is :-)))

Rizottó csirkemájjal, gombával, végül lett belőle egy szaftosabb rizs, ronda és nagyon finom :-)))

szepyke írta...

Szintén Született feleségek, vagy Dr House esetleg? Én a House alatt tegnap a szárított epret égettem szénné... Néztem a House-t éreztem, hogy hu, ennek milyen finom illata van... aztán jött a füst a konyhából. Hiába, tévénézés alatt nem szabadna se főzni, se sütni.. Imádom a csirkemájat! Akkor jó étvágyat nekünk! :-))))

vackor írta...

Dr House szent és sérthetetlen. /Bár a Zizivel csukott szemmel nézzük/

szepyke írta...

Miért a pasik hol vannak közben?
:-)) Egyébként, meg a felét sem értem, de jobb is így! :-))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...