2009. május 15., péntek

Amikor a Nutella és a kalács házasságot köt...

Amikor a Nutella és a kalácstészta házasságot kötnek, és összemelegedve, összeolvadva pirosra sülnek a sütőben... Nah, igen, az egy pazar napnak ígérkezik. Mert a Nutella az édes kaláccsal, a pirosra sült tésztában, vastag rétegben úgy ejti rabul ez embert, hogy nincs menekvés. Ez egy remek recept, egy remek kalács. Nem kell hozzá nagy konyhai robot, csak egy konyhai robot, és nem sokkal több, mint öt perc munkával ilyen mosolygós kalácsot kapunk. A nevezett robot begyúrja, egy kicsit keleget, aztán kinyújtom, megkenem, összesodrom, majd belehelyezem a formába, megint kel egy kicsit, majd megkenem egy tojással, és 180 fokon megsütöm. A végeredmény a képen szerintem egyértelmű. Nem lehet vele hibázni, csak akkor, ha nem a megfelelő hozzávalókat használjuk. Ne cseréljük le a Nutellát semmiféle mogyorókrémre! Tapasztalatból mondom, soha ne tegyük! Lehet, hogy olcsóbb, de nem éri meg az a kb 200,- Ft-nyi különbség. A mogyorókrémnek csúfolt egyéb "valamik" szinte csak cukrot tartalmaznak, ami a sütőben megolvad, és kifolyik, ráég a formára, belesül a sütőbe, stb. Tehát, ne tegyük!

A Nutellás kalácsot, ha minden igaz az nlc-ről hoztam, és ha minden igaz, valamikor régen a "csiky" név alatt futott. Ha nem így volt, és rosszul írtam a nevet, kérem, hogy szóljatok, javítom!

Nutellás kalács

Hozzávalók:
  • 230 ml víz
  • 1 tojás
  • 450 g liszt
  • 45 ml sovány tejpor (45g) ((én ezt elhagyom, mert ha nem kapok sima tejport, furcsa mellékízt ad a tésztának!))
  • 1/2 tk
  • 50 g porcukor (lehet kristálycukor is)
  • 75 g vaj
  • 7,5 ml (1 1/2 tk) szárított élesztő (1 csomag 50 dkg liszthez való élesztőt, én csak DrOetker-t használok)
A hozzávalókat összegyúrom, illetve a robot összegyúrja. Kimérésénél fontos, hogy először a száraz hozzávalók kerüljenek bele. A vajat én a vízzel a mikróban összeolvasztom, és csak az első két fordulat után adom a tésztához, hogy az élesztőt ne vonhassa be az olvasztott vaj, mert meggátolhatja, hogy dolgozni kezdjen. Kelesztés után kettéveszem, a két részt külön-külön részt kinyújtom, megkenem Nutellával. A két részt összecsavarom, és még azt is ketté hajtom és megtekerem. Bonyolultan hangzik, de semmi bonyolult nincs benne. Kinyújt, megken. A két részt összesodrom, vagy tekerem, mint egy zsinórt, majd megint a felénél összehajtom és megsodrom. Így mindenhol lesz benne Nutella, nem lesz olyan rész, ahol csak tészta van. Beleteszem a kiolajozott formába (Nálam ez egy szilikon gyümölcskenyér forma, de lehet kuglófforma, vagy bármi. A lényeg, hogy a formát vagy sütőpapírral béleljük ki, vagy olajjal kenjük be! Ismét kelesztem kb 30-45 percet, majd előmelegített sütőben 180 fokon (gázsütő 4-es fokozat) megsütöm. Kb 35-40 perc, de az illata jelezni fogja, ha készen van. Tűpróbánal "átverheti" az embert, hogy ha a tű a Nutellát találja el benne, nyersnek látszik, de ha a teteje ilyen szép színben pompázik, biztosak lehetünk benne, hogy kész van!

A mogyorókrémet el is lehet készíteni hozzá, ennek a leírása:


Mogyorókrém:

  • 115 g darált mogyoró
  • 100 g darált mandula
  • 100 g világos nyers nádcukor
  • 2,5 ml frissen őrölt szerecsendió
  • 2 tojásfehérje
  • 15 ml brandy
Ezt értelemszerűen összedolgozzuk.


Egyéb megjegyzéseim:

Tejpor: én elhagyom, és nem hiányzik a tésztához, de soha, ismétlem: SOHA! ne tegyünk bele kávéba való tejpotlókat, vagy miket, mert furcsa ízt adhatnak a tésztának. Egészen pontosan öblítős ízt kölcsönöz némelyik, ezért inkább ne kísérletezzünk ezzel. Inkább hagyjuk el az egészet!

Adag: Ez az adag egy kb 80 dekás kalács lesz, amit az ember lánya esetleg önállóan is elpusztít egy nap alatt, ezért érdemes dupla adagot csinálni és két formában megsütni... Továbbá, ha rendelkezünk élelmes szomszédokkal (bocsi Brigitta... :-)), vagy feneketlen gyomrú barátokkal... (hogy Hajnikáról már ne is beszéljünk...), akkor mindenképpen dupla adagot csináljunk!

Forma: Ezt a kalácsot bármikorra, bármilyen alkalomra megsüthetjük, mert olyan formába tehetjük, amilyenbe csak akarjuk. Lehet kuglóf, lehet kalács, lehet piciben muffinnak, tehát, bármi! Nem túloztam, hogy ez egy remek recept. Nem lehet mellényúlni vele!



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...