2009. április 27., hétfő

Rizsfelfújtat mindenkinek!

Ez egy régi kép, mert bevallom nem mindig fényképezem le, amit készítek... Lehet, hogy ezzel nem én vagyok egyedül. Van, hogy a gépben nincs elem, illetve nincs feltöltve. Ilyenkor kezdődik a vadászat, hogy a lakásban fellelhető elemek közül találjak négy olyat, ami legalább egy kép erejéig megmozdítja a gépet. Ez nem mindig sikerül, pedig leleményes vagyok ám! Kiszedem a faliórából, az egérből, a távirányítóból is ha kell. De sokszor ez is kevés. Ilyenkor várnom kell kb egy órát, hogy a feltöltés megtörténjen, és az elemek már tele hassal álljanak szolgálatra. De addigra általában amit le szeretnék fényképezni, már nem olyan állapotban van, mint ahogy azt szeretném. Ez is egy ilyen fénykép... Az ügyes szemlélő megtalálhatja rajta a hibát... Kisülése után nem töltött túl sok időt érintetlenül a konyhapulton. Mire sikerült beüzemelnem a gépet egy fénykép erejéig, már eltűnt belőle egy darab. Nem kommentálnám a dolgot, csak közlöm a receptet és a fényképet. A recept ha minden igaz Pelle Józsefné Minerva nagy szakácskönyvéből van. Ha minden igaz, mert már nem emlékszem, hogy biztosan abból van e.

Rizsfelfújt, vagy Rizskoch
Hozzávalók:
  • 5 dkg vaj
  • 30 dkg rizs
  • 8 dl tej
  • 2 dl víz
  • egy csipet só
  • 4 tojás
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 citrom reszelt héja
  • zsemlemorzsa

A tejhez hozzáadjuk a vizet, a vaníliás cukrot, egy citrom reszelt héját, a sót és az átmosott rizst puhára főzzük benne. A vajat a cukorral habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, a másik citrom reszelt héját és a kihűlt rizst. A tojások fehérjét kemény habbá verjük és óvatosan a rizses krémhez keverjük. Vajjal kikenünk egy tepsit, megszórjuk zsemlemorzsával és a masszát egyenletesen beleterítjük. Előmelegített sütőben 180 C-on aranybarnára sütjük.
Megjegyzés:
Ez az alaprecept. Egyszerű és nagyszerű. Jó télre, nyárra, őszre, tavaszra. Mert készíthetjük magában, és tehetünk a tetejére bármit. Tehetünk bele is szinte bármit. Értem ezalatt az ehető dolgokat persze... Na, meg édesség lévén hozzá illő dolgokat. A bármit alatt nem javaslom a műanyag kisautót például. Az nem jó hozzá. (tudom, tudom, ízlések és pofonok...)
A tetejére tehetünk kedvenc gyümölcsünkből akár befőttet is, illetve, keverhetünk bele csokidarabokat, mazsolát, bármit amit szeretünk! Ha készen van, lekvárral, vagy szörppel, csokiöntettel, vagy tejszínhabbal az igazi! De tökéletes magában is porcukorral.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...